Sabtu

HARGA JUALAN RUNCIT EMAS DI KEDAI EMAS NAIK LAGI...!!    Sekali lagi harga emas di pasaran tempatan (kedai emas) dinaikkan lagi kepada RM190/gram untuk emas 999.9 selepas ianya dinaikkan kepada RM183/gram hanya pada beberapa minggu yang lalu. Ini menunjukkan bahawa kerancakan harga emas mendaki terlalu pantas dan ini bukannya masa untuk kita semua terus bersikap tunggu dan lihat menanti harga emas turun semula.

    Waktu terbaik untuk membeli emas ialah pada waktu ketika kita mempunyai Matawang yang tidak digunakan untuk sebarang tujuan pembayaran  dan waktu terbaik untuk menjualnya ialah pada waktu kita memerlukannya untuk digunakan bagi tujuan pembayaran dan kita hanya perlu menjualnya pada sekadar jumlah yang diperlukan, bukan kesemuanya!

     Apakah bezanya diantara WANG dan MATAWANG, dan mana satu yang wajar disimpan samaada Wang ataupun Matawang. Secara mudahnya Wang adalah aset dalam bentuk Emas & Perak, manakala Matawang (RM) adalah sekadar alat yang digunakan untuk tujuan pembayaran, bermakna fungsinya untuk digunakan dan bukannya disimpan, jika disimpan bermakna fungsinya telah disalahgunakan!

    Saranan saya, jika anda ada wang simpanan yang niat tidak digunakan untuk sekurang-kurangnya satu tahun, tukarkan saja kepada emas fizikal atau anda ada simpanan dalam ASB/ASB, cuba keluarkan separuh atau se per empat daripadanya dan dibelikan emas fizikal seperti barang kemas 999, dinar atau bar. Rasakan aura emas anda dan kemudian kongsikan dengan saya.

   Sementara di bawah ini ialah harga runcit lama yang baru beberapa minggu dinaikkan.


Sumber rujukan - pelaburjutawan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan